Actuele info

24.02.2021 - Corporate - Intellectuele eigendomsrechten en ICT, Private - Intellectuele rechten, ICT-recht & recht op privacy

The story continues… De naamswijzigingsplannen van de sp.a doen opnieuw (juridisch) stof opwaaien

Ook werd er intussen oppositie ingesteld tegen de aanvraag tot inschrijving van het Europese woordmerk “Vooruit”. De oppositie werd gestoeld op het eerder gebruik van de naam ‘Tienen Vooruit’ in het economisch verkeer een wijze die van “meer dan plaatselijke betekenis” zou zijn. Het European Union Intellectual Property Office zal zich nu moeten buigen over deze zaak.  De beslissing of een gebruik van “meer dan plaatselijke betekenis” is, is een feitelijke kwestie. Vast staat wel dat het gaat om een unierechtelijke begrip dat gebruik op een belangrijk deel van het territorium van de EU impliceert. Of gebruik in één stad voldoende zal zijn voor het welslagen van de oppositie is dus nog maar de vraag. Daarnaast kunnen er eveneens vraagtekens worden geplaatst bij de vraag of het gebruik van een politieke partijnaam gekwalificeerd kan worden als “gebruik in het economisch verkeer”.

Sp.a lijkt alvast niet van plan om haar plannen tot naamsverandering op te bergen. Op 21 maart 2021 zou sp.a officieel omgedoopt worden naar “Vooruit”. “De naamsverandering stoppen is absoluut niet aan de orde”, aldus de partijwoordvoerder.

Melanie Beerten