1. De Advocaat
De maatschappelijke zetel van ConSenso Advocaten, Maatschap, vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid naar Belgisch recht (hierna: “ConSenso” of de “Advocaat”) is gevestigd te 3700 Tongeren-Borgloon, Piepelpoel 13, en heeft daarnaast kantoren gevestigd te 3600 Genk, Henry Fordlaan 47. ConSenso is geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0828.676.245 en is houder van het BTW-nummer BE0828676245. Alle advocaten van ConSenso zijn als zodanig beëdigd en zijn ingeschreven op het Tableau of de Lijst van advocaat-stagiaires van de Balie Limburg. De Belgische advocaten handelen in overeenstemming met de regels die van toepassing zijn op het beroep van advocaat in België. Nadere informatie is te vinden op www.balielimburg.be.
2. Toepassing
Deze algemene voorwaarden (de “Algemene Voorwaarden”) zijn van toepassing op iedere opdracht aan ConSenso, daaronder begrepen iedere vervolgopdracht of afwijkende aanvullende opdracht. Van deze algemene voorwaarden kan slechts schriftelijk worden afgeweken.
3. Voorwerp van dienstverlening (“Opdracht”)
De opdracht van de Advocaat wordt uitsluitend aanvaard door ConSenso. Dit geldt ook indien het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling van een opdrachtgever (de “Cliënt” of de “Opdrachtgever”) is dat de opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. ConSenso zal de opdracht laten uitvoeren door aan ConSenso verbonden (rechts)personen. Onder aan ConSenso verbonden (rechts)personen worden begrepen alle (rechts)personen die door ConSenso zijn ingeschakeld voor het uitvoeren van de aan ConSenso verstrekte opdracht, waaronder maar niet beperkt tot de werknemers van ConSenso, advocaten van ConSenso, vertegenwoordigers van ConSenso en opdrachtgevers van ConSenso. ConSenso mag bij de uitvoering van de opdracht (andere) derden (procesadvocaten, deskundigen, deurwaarders, notarissen, vertalers, koeriers, etc.) voor rekening van de Cliënt inschakelen, op door deze derden gestelde voorwaarden. Indien de door ConSenso ingeschakelde derden hun aansprakelijkheid in verband met de uitvoering van een opdracht willen beperken, mag ConSenso een dergelijke aansprakelijkheidsbeperking namens Opdrachtgever aanvaarden. ConSenso is zelf niet aansprakelijk voor tekortkomingen van deze derden, behoudens opzet of grove schuld/bewuste roekeloosheid van ConSenso of van personen belast met de leiding over ConSenso. De uitvoering van de verstrekte opdracht geschiedt uitsluitend ten behoeve van de Cliënt; derden kunnen daaraan geen rechten ontlenen. ConSenso behoudt zich het recht voor om de opdracht met onmiddellijke ingang te beëindigen of op te schorten, indien de Cliënt dan wel (rechts)personen betrokken bij Cliënt genoemd worden op voor ConSenso relevante sanctielijsten.
4. Facturatie van kosten en erelonen
De Cliënt ontvangt van de Advocaat bij elke aanrekening van een voorschot of bij elke tussentijdse of eindafrekening van kosten en erelonen een factuur in overeenstemming met de toepasselijke btw-wetgeving. De verrichte werkzaamheden worden in beginsel maandelijks achteraf gefactureerd door ConSenso. De factuur kan ook per e-mail worden toegezonden. De Advocaat kan voor de aanvang van de opdracht en lopende de behandeling van de zaak één of meerdere voorschotten vragen. Een voorschot is een forfaitair bedrag dat de Cliënt betaalt aan de Advocaat, voorafgaand aan en later te verrekenen met een gedetailleerde staat van kosten en erelonen, waarin de effectief geleverde prestaties en gemaakte kosten worden afgerekend.
5. Begroting van kosten en erelonen
De staat van kosten en erelonen van de Advocaat bevat drie elementen: het ereloon, de kantoorkosten en de uitgaven. Het ereloon is de vergoeding voor de door de Advocaat geleverde diensten en wordt berekend op basis van de uurtarieven overeengekomen met de Cliënt in een afzonderlijke schriftelijke ereloonovereenkomst (de “Ereloonovereenkomst”). De Cliënt aanvaardt dat de tarieven bepaald in de Ereloonovereenkomst in de toekomst zonder voorafgaandelijke verwittiging door de Advocaat kunnen aangepast worden in functie van de schommelingen van de levensduurte en dit steeds afgerond naar het hoger gelegen vijftal. De hoogte van de uurtarieven wordt in beginsel jaarlijks herzien op 1 januari.
De door de Advocaat geleverde prestaties worden in detail geregistreerd in time-sheets. De Advocaat verbindt zich ertoe de Cliënt op eerste verzoek een overzicht te bezorgen van de geregistreerde prestaties en kantoorkosten. Voor uitgaande brieven of e-mailberichten die geen bijzondere studie of voorbereiding behoeven, wordt een forfaitaire gemiddelde tijdsbesteding van 10 minuten per brief/bericht aangerekend. Het tijdsgebruik voor verplaatsingen wordt aangerekend aan het normale tarief zoals overeengekomen in de Ereloonovereenkomst.
De kantoorkosten (dossieraanleg, administratie, dactylo, kopies, verplaatsingen, aantekentaks, …) worden geacht inbegrepen te zijn in voormelde ereloontarieven, behoudens indien de Ereloonovereenkomst daar zelf uitdrukkelijk van afwijkt.
De uitgaven van de Advocaat bevatten de door hem voorgeschoten kosten aan derden (deurwaarders, vertalers, etc.) evenals de door hem voorgeschoten gerechtskosten, griffie- en rolrechten, zegelrechten, etc. Deze uitgaven worden door de Advocaat tegen kostprijs aan de Cliënt doorgerekend.
6. Derdengelden
De Advocaat stort alle bedragen die hij voor zijn Cliënt ontvangt binnen de kortst mogelijke tijd door aan zijn Cliënt. Indien de Advocaat een ontvangen bedrag, om welke reden dan ook, niet onmiddellijk kan doorstorten, verwittigt hij de Cliënt van de ontvangst van het bedrag en brengt hij hem op de hoogte van de reden waarom het bedrag niet wordt doorgestort.
De Cliënt stemt ermee in dat de Advocaat op de bedragen die hij voor rekening van de Cliënt ontvangt sommen inhoudt ter dekking van de openstaande voorschotten of openstaande staten van kosten en ereloon. Hij brengt de Cliënt hiervan schriftelijk op de hoogte. Deze bepaling doet geen afbreuk aan het recht van de Cliënt om de ereloonstaten van de Advocaat te betwisten en betaling van deze ingehouden bedragen te vorderen.
De Advocaat stort alle bedragen die hij van de Cliënt ontvangt voor rekening van derden onmiddellijk door aan deze derden.
7. Betaling door de Cliënt
De Cliënt betaalt de voorschotfacturen, de tussentijdse facturen en de eindfactuur van de Advocaat binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de datum van de factuur of van de uitnodiging tot betaling. De Advocaat kan, indien hij dit voor een goede dienstverlening noodzakelijk acht, een kortere betalingstermijn bepalen.
Indien de Cliënt niet akkoord gaat met het gevraagde voorschot of met de tussentijdse- of eindfactuur, moet hij deze binnen de 14 dagen na ontvangst schriftelijk protesteren. Dit protest dient te zijn gericht aan de Advocaat op diens kantooradres, of per e-mail aan info@consenso.be.
Bij gebreke van betaling binnen deze betalingstermijn is de Cliënt van rechtswege in verzuim en is Opdrachtgever zonder nadere schriftelijke ingebrekestelling aansprakelijk voor voldoening van de wettelijke rente als bedoeld in artikel 5 van de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties. Als ConSenso overgaat tot het nemen van (buiten)gerechtelijke maatregelen dan is Opdrachtgever verplicht om ConSenso te compenseren voor de door ConSenso gemaakte buitengerechtelijke kosten conform, onder meer, het Gerechtelijk Wetboek en de Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties.
8. Aansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheidsverzekering
ConSenso heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten waarbij haar aansprakelijkheid gedekt is onder de voorwaarden genoemd in de verzekeringspolis. Op verzoek wordt aan de Cliënt een dekkingsoverzicht een verzekeringsverklaring toegezonden.
De Advocaat is verzekerd voor een bedrag van 7.500.000 €. De Advocaat wijst de Cliënt erop dat voor de specifieke behandeling van zijn zaak, voorwerp van deze overeenkomst, een hogere verzekering kan worden afgesloten mits het betalen van een bijkomende premie.
De Cliënt aanvaardt de gewone verzekering van de Advocaat als voldoende en aanvaardt dat de aansprakelijkheid van de Advocaat voor diens professionele fout wordt beperkt tot het bedrag van € 7.500.000, waarvoor de Advocaat verzekerd is. Deze beperking is niet van toepassing in geval van opzet of grove fout van de Advocaat.
De Cliënt aanvaardt bovendien dat de Advocaat enkel aansprakelijk kan worden gesteld voor directe schade gelden door de Cliënt, waarbij onder schade dient te worden verstaan het door de Cliënt geleden verlies, dat in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van ConSenso berust, dat dit geleden verlies van de Cliënt aan ConSenso kan worden toegerekend. ConSenso is niet aansprakelijk jegens Cliënt voor gederfde winst, zelfs niet indien de gederfde winst in zodanig verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid van ConSenso berust, dat de gederfde winst van Cliënt aan ConSenso kan worden toegerekend. Deze beperking is niet van toepassing in geval van opzet of grove fout van de Advocaat.
De (persoonlijke) aansprakelijkheid van de aan ConSenso verbonden (rechts)personen, die de opdracht voor of namens ConSenso voor de Cliënt hebben uitgevoerd, is beperkt tot het door de verzekeraar uitgekeerde bedrag. Buiten de door de verzekeraar uitgekeerde bedragen zijn de aan ConSenso verbonden (rechts)personen niet (persoonlijk) aansprakelijk voor de door Cliënt geleden schade. Deze beperking van de aansprakelijkheid is evenwel niet van toepassing in geval van schade t.g.v. (i) een opzettelijke fout, of (ii) aantasting van de fysieke of psychische integriteit.
Als aan ConSenso verbonden (rechts)personen rechtstreeks (uit onrechtmatige daad of op andere gronden) worden aangesproken door de Cliënt, dan kunnen deze aan ConSenso verbonden (rechts)personen zich beroepen op de beperkingen van de aansprakelijkheid opgenomen in deze Algemene Voorwaarden.
Vorderingen tot betaling van schadevergoeding vervallen door verloop van een jaar na de dag waarop de Cliënt bekend is geworden of redelijkerwijs bekend had kunnen zijn met de schade en de mogelijke aansprakelijkheid van ConSenso voor die schade. De Cliënt vrijwaart ConSenso en de aan ConSenso verbonden (rechts) personen tegen vorderingen van derden, die stellen schade te hebben geleden door of verband houdende met door of namens ConSenso ten behoeve van Cliënt verrichte werkzaamheden, alsmede tegen de kosten van ConSenso en/of de aan ConSenso verbonden (rechts)personen in verband met het voeren van verweer tegen dergelijke vorderingen.
9. Gegevensbescherming en verwerking persoonsgegevens
In het kader van de juridische dienstverlening of het leveren van standaarddiensten aan de Cliënt zal de Advocaat persoonsgegevens verwerken. Daarenboven zal de Advocaat persoonsgegevens verwerken telkens zij daartoe wettelijk verplicht is ingevolge een toepasselijke unierechtelijke of lidstaatrechtelijke (Belgische) bepaling. Wanneer de Cliënt daarnaast zijn uitdrukkelijke toestemming verleende, zullen de persoonsgegevens van de Cliënt verwerkt worden teneinde hem of haar te voorzien van berichtgeving strekkende tot promotie van de dienstverlening van de Advocaat, waaronder nieuwsbrieven of uitnodigingen voor seminaries en evenementen.
De Advocaat garandeert dat zij bij het verwerken van persoonsgegevens de bepalingen van (i.) de GDPR en (ii.) de Belgische wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens van 30 juli 2018, zal naleven.
De Advocaat treedt op als verwerkingsverantwoordelijke in het kader van voormelde doelen en kan in het kader van de verwerking van persoonsgegevens gecontacteerd worden door gebruik te maken van volgende contactgegevens:
ConSenso Advocaten, Henry Fordlaan 47, 3600 Genk (e-mail: privacy@consenso.be )
Op de website van ConSenso staat omschreven welke persoonsgegevens kunnen worden verwerkt door ConSenso en hoelang deze gegevens worden bewaard, waarom en op welke grondslagen deze gegevens door ConSenso (en door ConSenso ingeschakelde verwerkers) worden verwerkt en wat de rechten van betrokkenen zijn. In uitzonderingsgevallen is denkbaar dat ConSenso bij een bepaalde vorm van dienstverlening als verwerker kwalificeert. In dat geval zullen Cliënt en ConSenso een verwerkersovereenkomst sluiten in overeenstemming met marktstandaarden, waarbij de beperking van aansprakelijkheid zoals vastgelegd in deze algemene voorwaarden zal gelden. Cliënt staat ervoor in dat alle persoonsgegevens die ConSenso in het kader van de uitvoering van de opdracht van de Cliënt ontvangt rechtmatig aan ConSenso verstrekt kunnen worden en vrijwaart ConSenso van claims van betrokkenen verband houdend met onrechtmatige verwerking door de Cliënt.
10. Identificatie-, waakzaamheids- en meldplicht
De Cliënt erkent door ondertekening van deze overeenkomst de identificatie- en waakzaamheidsplicht die op de Advocaat rust in het kader van de Wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten, meer bepaald dat de Advocaat verplicht is informatie te verzamelen ter identificatie van de Cliënt en de aan hem toevertrouwde opdracht.
De Cliënt-natuurlijke persoon aanvaardt dat zijn/haar identiteitskaart of paspoort ingelezen zal worden bij aanvang van het dossier. Cliënt-rechtspersonen aanvaarden dat de identiteitskaart zal ingelezen worden van degene(n) die bevoegd is/zijn om de rechtspersoon of soortgelijke structuur te vertegenwoordigen. Cliënt-rechtspersonen zijn tevens verplicht de gegevens van de uiteindelijke begunstigde mee te delen. De Cliënt verbindt zich ertoe om de Advocaat te informeren van iedere wijziging die zijn of haar status kan beïnvloeden.
De Cliënt aanvaardt dat deze gegevens gedurende een periode van tien jaar bewaard zullen worden en dat deze op regelmatige tijdstippen geactualiseerd zullen worden.
De Cliënt zal hiertoe zijn medewerking verlenen en aanvaardt dat de Advocaat geen zakelijke relatie kan aangaan of verplicht is zijn tussenkomst te beëindigen, indien de noodzakelijke gegevens niet worden meegedeeld.
De Cliënt aanvaardt dat, indien de Advocaat ongebruikelijke transacties vaststelt, waarvan hij weet of vermoedt dat deze verband houden met het witwassen van geld of met de financiering van terrorisme, hij dit moet melden aan zijn Stafhouder, tenzij wanneer hij deze zaken vaststelt bij het bepalen van de rechtspositie van de Cliënt of wanneer hij de Cliënt in rechte vertegenwoordigt in het kader van een rechtsgeding. Deze verplichtingen doen geen afbreuk aan het beroepsgeheim van de Advocaat.
11.Belangenconflict
ConSenso betreft een kantoor met meer dan 30 advocaten, dat een gevarieerd cliënteel bedient. Het is mogelijk dat een advocaat van ConSenso op dit ogenblik of in de toekomst de belangen van één of meer cliënten vertegenwoordigt in onderhandelingen, procedures, of andere contacten waarin de Cliënt rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is.
Behoudens andersluidende overeenkomst aanvaardt de Cliënt dat, in zoverre er geen direct belangenconflict is, ConSenso en haar advocaten de belangen van die andere cliënten kan blijven vertegenwoordigen zonder dat daarvoor de instemming van de Cliënt vereist is.
De Cliënt vertrouwt erop en aanvaardt dat de ConSenso zelf beoordeelt in welke mate zij de belangen van de Cliënt kan vertegenwoordigen zonder daarmee in conflict te komen met de belangen van andere cliënten die door haar en haar advocaten worden vertegenwoordigd.
12. Beëindiging van de overeenkomst
De Cliënt kan op elk ogenblik de overeenkomst beëindigen door de Advocaat daarvan schriftelijk op de hoogte te brengen. De Advocaat maakt zijn eindstaat van kosten en ereloon over aan de Cliënt, rekening houdende met zijn prestaties tot aan de beëindiging van de overeenkomst. De Advocaat kan naar aanleiding van deze beëindiging geen schadevergoeding vragen.
Op eerste verzoek zal de Advocaat aan de Cliënt de stukken van het dossier terugbezorgen.
De Advocaat kan te allen tijde een einde maken aan de overeenkomst, door de Cliënt hiervan schriftelijk te verwittigen. Voor de bepaling van het ogenblik waarop hij zijn prestaties staakt, dient de Advocaat rekening te houden met de mogelijkheid voor de Cliënt om tijdig de nodige bijstand te verkrijgen van een andere Advocaat.
In afwijking van het voorgaande heeft de Advocaat het recht om zijn tussenkomst onmiddellijk te beëindigen of op te schorten in geval van niet-betaling van gevraagde provisies of tussentijdse staten van kosten en ereloon binnen de 8 dagen, na daartoe door de Advocaat te zijn aangemaand.
13. Tegenstrijdige bepalingen
In geval van tegenstrijdigheid of afwijking tussen de bepalingen van deze Algemene Voorwaarden en de specifieke afspraken die zijn opgenomen in de Ereloonovereenkomst, zullen de bepalingen van de Ereloonovereenkomst voorrang hebben. De Algemene Voorwaarden blijven echter van toepassing op alle punten die niet specifiek geregeld zijn in de Ereloonovereenkomst.
14. Forumkeuze en toepasselijk recht
De relatie tussen de Advocaat en de Cliënt wordt uitsluitend beheerst door het Belgisch recht. In geval van geschil over de totstandkoming, de uitvoering of beëindiging van de Opdracht zijn enkel de rechtbanken bevoegd van het gerechtelijk arrondissement Limburg en/of de vrederechter van het kanton Genk.
15. Wijziging Algemene Voorwaarden
ConSenso is gerechtigd de algemene voorwaarden ConSenso te wijzigen. De gewijzigde voorwaarden worden geacht te zijn aanvaard indien de Cliënt niet binnen veertien dagen nadat de gewijzigde voorwaarden aan hem/haar zijn toegezonden of kenbaar zijn geworden schriftelijk bezwaar heeft gemaakt tegen de gewijzigde voorwaarden.