Actuele info

03.03.2022

Smartphone als gps of muziekspeler gebruiken mag weldra enkel nog als die in een houder zit.

Als u door de politie wordt gecontroleerd terwijl u uw smartphone of een ander mobiel apparaat met een scherm gebruikt tijdens het rijden, wordt u strenger bestraft. 

De wet van 24 januari 2022 wijzigt de regelgeving inzake het verbod op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur en treedt in werking op donderdag 3 maart 2022. 

Volgens artikel 8.4 van de wegcode mag de bestuurder vanaf nu een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het apparaat in een daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd.

Lees meer

Tags: Private - Verkeer, aansprakelijkheid, verzekering en schade

03.03.2022

De “mentale toestand” van een werknemer is geen vrijbrief voor het maken van fouten die aanleiding geven tot een ontslag om dringende reden .

Het arbeidshof Antwerpen, afdeling Hasselt is duidelijk : als een werknemer zijn/haar geestesstoornis inroept om bepaalde fouten te verantwoorden en af te doen als niet-toerekenbaar, moet worden aangetoond dat deze geestesstoornis aanwezig was op het moment van de feiten die worden weerhouden bij het ontslag om dringende reden. En ook : de eventuele mentale toestand van de werknemer doet geen afbreuk aan de vertrouwensbreuk die tussen partijen ontstaat.

Lees meer

Tags: Corporate - Arbeidsrecht en sociale zekerheid, Private - Arbeidsrecht en sociale zekerheid

30.11.2021

Tarief verkooprecht vanaf 1 januari 2022 maar 3% meer bij aankoop enige eigen woning?

In een nieuwsbericht op haar website heeft de Vlaamse Belastingdienst eind september bekendgemaakt dat de registratiebelasting op de enige eigen woning zal verlaagd worden, omwille van het feit dat het voor vele mensen moeilijk is om een eerste eigendom te kopen door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen. Het verkooprecht bij de aankoop van de enige eigen woning zal verder dalen van 6% naar 3% met ingang van 1 januari 2022.

 

 

Lees meer

Tags: Corporate - Handelscontracten en handelsgeschillen, Private - Burgerlijke contracten & geschillen

23.06.2021

Nieuwe FAQ gepubliceerd over afbraak en heropbouw aan 6% btw

Na de Circulaire van 25 februari 2021 en de bijkomende FAQ voor bouwpromotoren, heeft de fiscale administratie op 2 juni 2021 een nieuwe FAQ (“Praktische toepassingsgevallen met betrekking tot het tijdelijk verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw van woningen op het hele Belgische grondgebied en de levering ervan”) gepubliceerd.

 

In deze FAQ wordt verdere verduidelijking gegeven bij de toepassing van het verlaagd btw-tarief in bepaalde praktijkgevallen. Wij overlopen samen met u enkele van de voorbeelden die door de administratie toegelicht worden.

Lees meer

Tags: Corporate - Bouwrecht en aannemingsrecht., Corporate - Fiscaal recht/vermogensplanning, Private - Bouwrecht en aanneming