Actuele info

23.02.2021 - Corporate - Intellectuele eigendomsrechten en ICT

Brexit en de gevolgen voor uw Uniemerk

Uniemerken die reeds vóór 1 januari 2021 ingeschreven waren, gaan sinds 1 januari 2021 door als Uniemerken voor de overgebleven 27 EU landen. Er ontstaat weliswaar (automatisch en kosteloos) een identiek nationaal merk in het Verenigd Koninkrijk, met dezelfde depot-, inschrijvings- en vervaldatum.

Wat met merken die reeds vóór 1 januari 2021 werden aangevraagd in de Europese Unie, doch waarvan het inschrijvingsproces nog niet voltooid was op 1 januari 2021? Een dergelijke merkaanvraag gaat door als Europese merkaanvraag voor de overgebleven 27 EU landen. Er loopt een periode van 9 maanden om de (identieke) merkaanvraag voor het Verenigd Koninkrijk te bevestigen. In dat geval zal een identiek nationaal merk in het Verenigd Koninkrijk ontstaan, met dezelfde depot-, inschrijvings- en vervaldatum.

Let wel, licenties die zijn ingeschreven in het Europese merkenregister worden niet automatisch opgesplitst in een EU licentie en UK licentie. Er zal opnieuw een registratie moeten worden aangevraagd bij het UKIPO. Hetzelfde geldt voor andere zekerheidsrechten als pandrechten.

Voor meer informatie over uw rechten als merkhouder na de Brexit kan u steeds terecht bij ons team IP/ICT.

Melanie Beerten.