03.03.22

Smartphone in de wagen

Smartphone als gps of muziekspeler gebruiken mag weldra enkel nog als die in een houder zit.

 

De nieuwe regelgeving voorziet in een aantal uitbreidingen ten aanzien van de huidige regeling:

  1. Zo wordt nu de term "mobiel apparaat met een scherm" gebruikt zodat naast de klassieke smartphone ook de tablets en e-readers mee opgenomen worden in het verbod.
  2. Momenteel is er enkel sprake van een overtreding als de chauffeur een toestel gebruikt als hij het in de hand hield. Maar vanaf 3 maart 2022 mag men het toestel ‘niet gebruiken, vasthouden of manipuleren’. Er worden dus veel meer handelingen strafbaar gesteld.

Louter het toestel tijdens het rijden in de hand houden, ook al wordt het niet gebruikt is al voldoende om in overtreding te zijn. Daarnaast wordt het gebruik of de manipulatie strafbaar als het toestel op schoot, of op de middenconsole of op de passagierszetel ligt.

 

Op deze regeling bestaan er twee uitzonderingen.

  1. Als de auto stilstaat of geparkeerd is, mag de smartphone wel gebruikt worden. Opgelet, voor een rood licht staan valt (nog steeds) niet onder de definitie van stilstaan.
  2. Ook als het toestel in ‘een daartoe bestemde houder aan het voertuig’ is bevestigd, is gebruik niet strafbaar. Dus u mag uw smartphone als GPS of muziekspeler gebruiken indien deze in een houder aan het dashboard zit.

Het gebruik van een mobiele telefoon of een ander elektronisch apparaat met een scherm wordt daarom vanaf donderdag 3 maart 2022 strenger bestraft namelijk met een boete van 174 euro. Het gaat vanaf nu effectief om een derdegraadsovertreding in plaats van een tweedegraadsovertreding, aangezien dit gedrag de veiligheid van mensen rechtstreeks in gevaar brengt.

De boodschap van de wetgever is heel duidelijk: als je rijdt, moet je je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur. Dat is het beste voor de verkeersveiligheid.

 

Bovendien mag u de consequenties niet uit het oog verliezen indien u betrokken raakt in een ongeval.  U zal door een politierechtbank een bijkomende veroordeling kunnen oplopen wegens  ‘het niet in de hand hebben van uw voertuig’ of ‘onopzettelijke slagen en verwondingen’ wanneer iemand gekwetst geraakt door het ongeval. Deze bijkomende inbreuken  kunnen bestraft worden met een bijkomende geldboete.

 

U mag tevens niet uit het oog verliezen dat u  eveneens problemen kan krijgen met uw verzekeraar indien er een ongeval veroorzaakt wordt terwijl u gebruik maakte van uw mobiele telefoon of ander elektronisch communicatiemiddel.

De schade die u heeft veroorzaakt aan een andere wagen zal in principe steeds gedekt worden door uw BA-verzekeraar. Indien u een omniumverzekering heeft, zou in principe ook uw eigen schade gedekt zijn. Echter hier dient een kleine kanttekening gemaakt te worden. Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen die geen dekking verlenen voor ‘kennelijk roekeloos rijgedrag’. Het gebruik van uw mobiele telefoon of enig ander elektronisch communicatiemiddel achter het stuur kan aangemerkt worden als roekeloos rijgedrag.

Uw verzekeraar zal moeten aantonen dat het ongeval te wijten is aan het gebruik van uw mobiel apparaat met scherm.

Indien zij dit bewijs levert  bijvoorbeeld door de verklaring die u aflegt bij de politie, een getuigenverklaring, een verslag van een verkeersdeskundige, een eventuele uitlezing van uw GSM die gebeurde in het kader van het strafonderzoek, ... dan dient u de schade aan uw eigen voertuig te dragen.

 

Het financiële plaatje wordt nog een stuk omvangrijker dan men op het eerste zicht denkt…

Is het ongeval volgens jou niet veroorzaakt doordat je afgeleid was door je mobiele telefoon of elektronisch communicatiemiddel of dien je je voor de politierechtbank te verantwoorden voor deze overtreding? Dan kan je een advocaat aanstellen om je belangen te verdedigen.

 

Hanne Lenskens

Meer ConSenso-nieuws

Boekhoudkundige stukken langer bijhouden, bezwaartermijn verlengd & meer tijd voor de fiscus om controles uit te voeren!

Boekhoudkundige stukken langer bijhouden, bezwaartermijn verlengd & meer tijd voor de fiscus om controles uit te voeren!

27.01
Aankondiging nieuwe vennoten

Aankondiging nieuwe vennoten

03.01
Advocatenbureau ConSenso neemt het persoonlijk.

Advocatenbureau ConSenso neemt het persoonlijk.

02.09 - Lees hier ons persbericht.